Terraria Wiki

Miss the old Hydra Skin? Try out our Hydralize gadget! Visit the preferences page while logged in and turn on the gadget.

READ MORE

Terraria Wiki
Advertisement

NPC или non-playable character е автоматизиран герой, който предоставя услуги на играчите. Повечето NPC-та са продавачи, предлагащи предмети в замяна за монети (и пари в замяна за предмети). Изключения са водача, който предоставя информация, и стареца (преди да се превърне в шивача). Медсестра не продава предмети, но предлага възстановяване на здравето в замяна за пари. Играчите могат да използват NPC като застанат близо до него и натиснат с десният бутон върху него. Има общо 21 NPC-та (22 с Дядо Коледа), които могат да бъдат приютени в къщи.

Условия[]

NPC-тата изискват подходящ, свободен дом, построен от играча. Това е затворена стая (напълно затворена чрез стени, дървени платформи или врати) с фоннови стени, поне един "предмет за комфорт" (стол, трон, пейка, легло, тоалетна) и един "предмет с гладка повърхност" (маса, комод, работна маса, вана, книжен шкаф). Водачът е NPC, което се появява при създаването ва света, но ще се пренесе в първият създаден от Вас дом. Когато той умре, ще му е нужна стая за възраждане. Всички други NPC-та ще се появат само ако има свободен дом.

Освен това, ще се появат само ако са спазени условията им, обикновено чрез постигането на определен напредък в играта. Например събирането на 50 сребърни монети, за да се появи трафикант, или побеждаването на първият Ви бос, за да се появи дриада. Можете да видите изискванията на NPC-тата в таблицата по-надолу.

NPC-тата могат да бъдат премествани в подходящи домове чрез флаг на NPC-та от менюто за чекиране и можете да проверите дали една стая е подходяща за дом.

Забележки[]

 • NPC-та живеещи в къщи намаляват честотата на възраждане на чудовища около тях; следователно, колкото повече NPC-та имате в дадена зона, толкова по-малко чудовища ще се появяват. Този ефект се премахва от кървава луна.
 • Ако къща, обитавана от NPC е унищожена, то ще я напусне, но ще ходи около същата зона и повече няма да стои на едно място през нощта, докато къщата не бъде възстановена или не е построена друга.
 • Когато падне нощта, NPC-тата ще влязат в домовете си и ще останат там до изгрева, когато отново ще се разхождат и минават през врати.
 • Всички NPC-та имат изчерпаемо здравето и могат да получават поражения от врагове, въпреки че здравето им се възстановява автоматично след известно време, и убито NPC ще се възроди и нанесе в подходяща къща.
 • Трябва да бъде ден, за да се появи което и да е NPC.
 • Окованите NPC-та намиращи се под земята могат да бъдат спасени като говорите с тях. Препоръчително е да имате празна стая готова за тях и да ги изоставите възможно по-скоро, за да бъдат убити от чудовища опитващи се да Ви атакуват, и те не могат да се телепортират в полезрението но играч.

Списък на NPC-та[]

Guide.png Водачът се появява заедно с играча, когато е започнат нов свят. Той предоставя съвети и рецепти за предмети.
Merchant.png Трафикантът се придобива когато всички играчи заедно имат повече от 50 в инвентарите си. Той продава някои начални инструменти.
Nurse.png Медсестрата се придобива когато намерите и използвате кристално сърце, за да увеличите здравето си над началните 100. Тя може да лекува играчите в замяна за пари.
Demolitionist.png Бомбаджията се придобива когато имате експлозивте във Вашият инвентар и поне един Трафикант. Той продава експлозиви, а в сложен режим — стрелите на ада огън.
Dryad.png Дриадата се придобива когато победите боса различен от краля на плужекте. Тя купува и продава различни природни/покварени предмети, и може да каже процента на изкривяване/пурпурене и освещение в света.
Arms Dealer.png Оръжейникът се придобива когато имате куршуми, или оръжие който използва куршуми в инвентара си. Той продава някои оръжия, куршуми и нечестивати стрели.
Old Man.png Старецът се намира на входа към затвората. Той призовава скелетрон, но само вечер. След като Скелетрон бъде победен старец вече не съществува, защото проклятието му е било премахнато и той се превръща в шивач.
Clothier.png Шивачът се придобива когато победите Скелетрон. Той продава някои суетни предмети, включително познати дрехи. Забележка: Когато шивач се появи старец изчезва (вярва се, че са един и същ човек).
Mechanic.png Механикът може да бъде намерена окована в затвората. Тя продава кабел и превключватели.
Goblin Tinkerer.png Гоблин-изобретател може да бъде намерен окован някъде под земята след като победите нашествието на гоблините. Той продава предмети като работилница на изобретателя, и може да претопи инструменти и екипировка.
Wizard.png Магьосник може да бъде намерен окован някъде под земята след като победите Стената на плътта. Той продава някои магически предмети.
Santa Claus.png Дядо Коледа може да бъде придобит между 15 и 31 Декември след като победите мразовития легион. Той продава костюм на Дядо Коледа и цветни лампички.

История[]

Desktop version Desktop version
 • Desktop 1.1.1: Окованите NPC-та вече могат да бъдат освобождавани и с включена Автоматична пауза.
  • Добавен Дядо Коледа
 • Desktop 1.1:
  • NPC-тата вече имат случайни имена, дадени им при появяване. Смъртта им ще бъде оповестена с имената им. Също така другите NPC-та ще ги използват в разговорите си.
  • NPC-тата вече могат да бъдат насочвани къде да живеят с новият жилищен интерфейс.
  • Две NPC-та от един и същи вид вече не могат да се появяват, дори при игра в мрежа. (Преди това бяха два допълнителни търговеца и втора сестра. Те имаха условия за игра в мрежа.)
 • Desktop 1.0.6.1: NPC-тата вече гледат към героя.
 • Desktop 1.0.6:
  • Магазините вече продават обратно предмети. Shift+кликване върху предмет автоматично ще го продаде.
  • Нов звук за започване на разговор с NPC.
 • Desktop 1.0.4: Добавена настройка, коята да паузира играта когато говорите с NPC в единична игра. По подразбиране е изключена.
 • Pre-Release: Добавени
Advertisement